Unic în întreaga lume și de origine română. Bebelușul a intrat în istorie devenind celebru pe plan mondial Nu există altul ca el nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva.

Unic în întreaga lume și de origine română. Bebelușul a intrat în istorie devenind celebru pe plan mondial Nu există altul ca el nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva.

Carmen Neagu și soțul ei, Gabriel, au devenit fericiții părinți ai unui copil sănătos datorită unui tratament revoluționar de fertilizare in vitro (FIV). Micuțul Lucas, în vârstă de cinci luni, s-a născut fără o boală genetică care afectează mușchii, ceea ce reprezintă o premieră în Europa și un pas semnificativ în lupta împotriva bolilor genetice.

La doar 27 de ani, Carmen a fost martoră la suferința tatălui ei, care a avut de înfruntat boala Charcot-Marie-Tooth (CMT), o afecțiune care slăbește mușchii și care poate fi moștenită. Decisă să evite aceeași suferință pentru copiii ei, Carmen și Gabriel au fost selectați să participe la un tratament inovator numit karyomapping, oferit de o clinică din Londra.

Karyomapping-ul este o procedură specializată de diagnostic genetic preimplantatoriu, care poate identifica aproximativ 200 de afecțiuni genetice în embrioni. Această metodă a permis cuplului să selecteze cel mai sănătos embrion pentru implantare, astfel încât micuțul Lucas s-a născut fără afecțiunea genetică care amenința să îi afecteze mușchii.

Tratamentul inovator a fost dezvoltat de medicii de fertilitate de la Centrul pentru Sănătate Reproductivă și Genetică din Londra și a fost aplicat cu succes lui Carmen și Gabriel. Prin analizarea secvențelor genetice la 300.000 de puncte diferite ale cromozomilor, experții au reușit să identifice secțiunile defecte ale codului genetic responsabile pentru afecțiune.

Citește și  TOATĂ LUMEA O ȘTIE acum pe Tanti Lenuța care a devenit celebră după ce a apărut în clipurile lui Mircea Bravo. Câți bani câștigă simpatica bunicuță

Karyomapping-ul a schimbat complet abordarea diagnosticului genetic preimplantatoriu, oferind un timp redus de lucru de laborator de mai puțin de două săptămâni, în comparație cu metodele anterioare care erau costisitoare și consumatoare de timp. Acesta este un pas important în direcția selecției embrionilor sănătoși și eliminării riscurilor de transmitere a bolilor genetice.

Carmen Neagu a declarat: „Lucas este un bebeluș extrem de fericit și perfect. Este rezultatul dorinței noastre de a avea un copil sănătos și de a-l proteja de afecțiunea genetică pe care o purtăm. Nu am dorit să îi oferim o viață marcată de suferință, așa că am ales acest tratament revoluționar.”

Acest succes deschide noi perspective în medicina reproductivă și aduce speranță familiilor care se confruntă cu riscul de transmitere a bolilor genetice. Tratamentul karyomapping poate fi o soluție pentru cuplurile care doresc să evite transmiterea unor afecțiuni genetice la urmașii lor.

Cu toate acestea, există și critici care susțin că selecția embrionilor pe baza caracteristicilor genetice deschide poarta eugenismului și creează presiune socială asupra părinților de a avea copii perfecți genetic. Este important ca această tehnică să fie aplicată cu responsabilitate și să respecte etica medicală.

În ciuda controversei, noul tratament revoluționar oferă o șansă reală de a aduce pe lume copii sănătoși și de a reduce impactul bolilor genetice în viețile familiilor. Descoperirea și aplicarea tehnicilor avansate în medicina reproductivă reprezintă o promisiune a unui viitor mai bun pentru toți cei care se confruntă cu astfel de provocări.

stiricalitative