Omul-Orchestră Al Apusenilor A Murit. Profesorul Gheorghe Bădău A Învățat Sute De Copii Să Cânte La Instrumente Muzicale

Unul dintre cei mai apreciați profesori de muzică din zona Munților Apuseni a decedat la vârsta de 75 de ani. Gheorghe Bădău era denumit „omul-orchestră”.

Profesorul Bădău nu s-a limitat doar la a ghida pe un singur elev, ci și-a împărtășit pasiunea pentru muzică și cu alți tineri talentați din comunitate. În decursul anilor de activitate, Gheorghe Bădău a învățat nenumărați tineri să cânte la diferite instrumente popluare. A fost supranumit și „Omul-orchestră al Apusenilor”.

„Pasiunea sa pentru muzică a făcut ca Școala cu clasele I-VIII din Câmpeni să aibă una dintre cele mai bune orchestre de elevi din Transilvania. Dirijor al orchestrei Arieșul a participat cu copiii la diverse festivaluri din Europa. Am pierdut un om important pentru comunitatea noastră. Am fost onorat să îi decernez, anul trecut, titlul de Cetățean de onoare al orașului Câmpeni pentru activitatea sa”, a spus primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Profesorul Gheorghe Bădău s-a născut în 18 ianuarie 1948 în satul Târsa – cătun Verdești, din comuna Avram Iancu (Alba), într-o familie de moți în care tatăl, Gheorghe, era tâmplar, iar mama, Maria, era casnică, acesta fiind cel mai mic dintre 5 cinci copii ai familiei, din care au trăit 3. Școala primară a făcut-o în satul Târsa, a urmat cea gimnazială în centrul comunei Avram Iancu, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud și apoi Institutul Pedagogic de trei ani de la Târgu Mureș. După absolvire, primul său serviciu a fost de doar două săptămâni la Casa Pionierului din Cîmpeni, fiind solicitat să vină ca profesor la Liceul Teoretic Cîmpeni, din lipsă de cadru didactic calificat.

Citește și  Actrița Care A Făcut Milioane De Români Să Râdă A Sfârșit În Uitare. Coca Andronescu A Înveselit Lumea Cu “Tanța”, Dar Puțini I-Au Știut Povestea

În anul 1982 a fost repartizat cu avizul Inspectoratului Școlar Județean Alba ca profesor de muzică titular în noua clădire a Școlii Gimnaziale Cîmpeni, fiind director în această unitate de învățământ în perioada 2006-2011 și director adjunct în perioada 1990-2001. A ieșit la pensie în anul 2012, dar a continuat să lucreze și în prezent cu copiii pentru a-i învăța muzică populară instrumentală.

De altfel, ca împlinire a îndelungatei cariere artistice și de pregătire a tinerilor instrumentiști populari, în 2017, la inițiativa Primăriei și Casei de Cultură „Avram Iancu” Cîmpeni, profesorul Gheorghe Bădău a susținut cu ocazia Festivalului de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!” din „Capitala Țării Moților” un spectacol aniversar în care a dirijat și coordonat aproximativ 40 de artiști, foști elevi pe care i-a învățat de-a lungul timpului și care activează în prezent în alte formații, unii dintre aceștia fiind foarte cunoscuți și apreciați de iubitorii de folclor.

Citește și  FLORIN DUMITRESCU, REACŢIE BIZARĂ DUPĂ CE A VĂZUT CU CINE L-A ÎNLOCUIT ANTENA 1 LA CHEFI LA CUŢITE: „NU ÎNSEAMNĂ CĂ NU VĂD”

Profesorul Bădău nu doar că dirija orchestra formată din 20-30 de copii, ci şi cânta la fiecare dintre instrumente. Fluierul, clarinetul, taragotul, saxofonul, ocarina, contrabasul sau acordeonul sunt doar câteva dintre ele. „Cunosc fiecare instrument muzical pe care-l avem în orchestră, altfel nu aş avea cum să-i învăţ pe elevi. Eu mă ocup de partea de învăţare, iar virtuozitatea aparţine copiilor“, spunea profesorul din Câmpeni.

stiricalitative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *