Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil 2023. Cum atragi norocul si de ce trebuie sa te feresti
In fiecare an, pe data de 8 Noiembrie, se serbeaza Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Ca la orice sarbatoare, in aceasta zi trebuie sa tinem cont de anumite lucruri.
Sfintii Arhangheli Mihai si Gavriil sunt praznuiti in fiecare an, pe data de 8 noiembrie. Sfantul Arhanghel Mihail in limba ebraica, inseamna „Cine este ca Dumnezeu?”. In limba ebraica, Gavriil inseamna „barbat-Dumnezeu”. In societatea traditionala, Sfintii Mihail si Gavriil erau cinstiti pentru ca „ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora”.
Iata care sunt cateva dintre lucrurile de care ar trebui sa tineti cont:
Sunt strict interzise indeletnicirile casnice, iar cei care nu se vor supune acestei reguli sunt sortiti sa aiba parte de mare chin inaintea mortii
Se evita barfele, mania si razvratirea ca altfel cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmariti de ghinion timp de 5 ani de zile
Cei care aprind lumanari la Biserica in aceasta zi sfanta vor avea parte de adevarate talismane, ele aducand fericirea si sanatatea pentru anul ce va urma
Daca se face o turta din faina de porumb si se arunca intre oi, iar daca aceasta cade cu fata in sus, atunci veti putea fi considerata a fi purtatoare de fecunditate
Cei care vor posti cu ocazia acestei sarbatoare vor fi feriti de boli si lovituri.
In calendarul popular soborul Sfintilor Mihail si Gavril se serbeaza trei zile, in 8, 9 si 10 noiembrie. Prima zi se numeste capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Despre Arhanghelul Mihail se stie ca este conducatorul ostilor ceresti-ingeresti, iar despre Arhanghelul Gavril stim ca este vestitorul Fecioarei Maria ca va naste pe Mantuitorul lumii, pruncul Iisus.
Se obisnuieste ca in ziua de Sfantul Mihail si Gavril, sau in ajunul sarbatorii de Sfantul Mihail si Gavril, sa se imparta pomana pentru sufletele mortilor, aceste ofrande numindu-se popular „Mosii de Arhangheli”.
Totodata, un vechi obicei spune ca de sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavril se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei trecuti in nefiinta fara lumanare sau disparuti in imprejurari naprasnice.
Altfel, in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril se facea marea pomenire pentru toti mortii din familie.
Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfintii Mihail si Gavril, turta aretilor, aretii fiind numele berbecilor despartiti de oi. In aceasta zi aretii se impreuna din nou cu oile, iar turta din grau sau din porumb , gata coapta si rumenita, se arunca intre oi.
Superstitia spune ca daca, aceasta turta, va cadea cu fata in sus, oilor le va merge bine cand vor fata, daca insa va cadea cu fata in jos, se spune ca le va merge rau.
Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril se serbeaza fiindca ei iau sufletele oamenilor cand mor.
Se spune ca cel care lucreaza in aceasta zi, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, se va chinui in ceasul mortii pana la iesirea sufletului.
Ziua de 8 noiembrie este totodata „Vara Arhanghelilor”, care tine o zi. Pe langa aceasta, intre Arhangheli si Craciun trebuie sa mai fie intre doua si patru zile senine si calduroase care se numesc popular „Vara iernii”.