Cum să obții rapid fonduri pentru înmormântare Asistența financiară oferită de stat a fost majorată.

Cum să obții rapid fonduri pentru înmormântare Asistența financiară oferită de stat a fost majorată.

În anul 2024, statul român a decis să majoreze ajutorul de înmormântare, aducând o serie de schimbări semnificative în ceea ce privește procedurile și cuantumul acestui ajutor. Află mai multe despre acest subiect și despre actele necesare pentru a beneficia de ajutorul de deces în cazul unui deces în familie.

Ajutorul de înmormântare este o sumă de bani acordată de către stat în situația decesului asiguratului/pensionarului sau a unui membru de familie aflat în întreținerea solicitantului. Cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024, au fost aduse modificări importante și în ceea ce privește acest ajutor.

Pentru a beneficia de ajutorul de înmormântare, sunt necesare mai multe acte, iar acestea sunt stabilite în funcție de calitatea persoanei decedate (pensionar, asigurat sau alte situații). De asemenea, există anumite precizări cu privire la persoanele care pot intra în posesia acestui ajutor.

Conform inițiativei legislative propuse de deputații PSD Gabriel Petrea și Alexandru Rotaru, beneficiarul ajutorului de deces este o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile necesare, putând fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricine dovedește că a avut o contribuție financiară.

În ceea ce privește actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces în 2024, acestea sunt diferite în funcție de situația în care se află decedatul:

Dacă decedatul era pensionar, actele necesare includ cererea pentru acordarea ajutorului de deces, cuponul pensiei decedatului, certificatul de deces în original, dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, actul de identitate al solicitantului în original, actele de stare civilă ale solicitantului și un act care atestă calitatea de tutore, curator sau mandatar.

Citește și  TJ MILES A PLECAT LA SURVIVOR, IAR IUBITA LUI, FRANCISCA, A DAT DIN CASĂ: ”ȘTII CUM E? TUN, TANC RUSESC!”

În cazul în care decedatul era asigurat în sistemul public de pensii, actele necesare includ cererea-tip, certificatul de deces în original, actul de identitate al solicitantului în original, actele de stare civilă ale solicitantului, dovada că solicitantul a suportat cheltuielile de deces și o declarație pe propria răspundere autentificată.

Dacă decedatul nu avea un drept propriu de asigurări sociale, dar un membru de familie era asigurat în sistemul public de pensii, actele necesare sunt similare celor pentru asigurații în sistemul public de pensii, cu mențiunea că se va face o declarație că decedatul nu avea calitatea de pensionar/asigurat și nu realiza venituri, iar adeverința de salariat trebuie să ateste că decedatul nu a beneficiat de concediu fără salariu sau absențe nemotivate la data decesului.

Citește și  Informație pentru toți clienții LIDL Produsul care a fost de urgență retras de la raft

Cu privire la cuantumul ajutorului de deces în 2024, acesta este stabilit anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut. De la data de 1 ianuarie 2024, valoarea ajutorului de deces a fost majorată la suma de 7.567 de lei, comparativ cu suma de 6.789 de lei din anul anterior. În plus, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces este de 3.784 de lei.

Aceste sume se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către instituția responsabilă cu gestionarea bugetului asigurărilor sociale pentru șomeri sau de către casa teritorială de pensii, în funcție de caz.

În concluzie, modificările aduse în 2024 în ceea ce privește ajutorul de înmormântare reprezintă o adaptare la nevoile și tendințele actuale, asigurându-se astfel o mai bună protecție socială pentru cetățenii români în momente dificile.

stiricalitative