Prețul Cărnii De Miel A Sărit În Aer În 2024 Românii Se Tem Că Nu Vor Avea Ce Pune Pe Masa De Paște

Prețul Cărnii De Miel A Sărit În Aer În 2024 Românii Se Tem Că Nu Vor Avea Ce Pune Pe Masa De Paște

Prețul cărnii de miel a sărit în aer în 2024 în condițiile în care 40% din producția internă se exportă. Motivul principal pentru exportul cărnii de miel este acela că românii nu obișnuiesc să consume acest tip de carne. Astfel, singura soluție pentru fermierii care trebuie să-și recupereze investiția este exportul. În condițiile în care prețurile ar putea să sară de 65-70 de lei anul acesta pentru un kilogram de carne de miel, românii se tem că nu vor avea ce pune pe masa de Paște.

Prețul cărnii de miel a sărit în aer în 2024

Dacă anul trecut, un kilogram de carne de miel se vindea cu 55 – 60 de lei, anul acesta este cu circa 10% mai scump, din cauza prețurilor uriașe de producție.

Astfel, potrivit prețurilor afișate deja online de ciobanii care au pregătit ofertele de Paște, prețul pentru un animal viu va fi 30 – 35 de lei/kg, față de 20 – 25 lei anul trecut.

Prețul la zi oferit în prezent de intermediarii care fac acum oferte în mediul online este de 25 de lei pe kilogram în viu.

Oamenii spun că prețul cărnii de miel era deja ridicat, iar în aceste condiții, mulți vor renunța probabil să mai cumpere acest aliment pentru masa de Paște.

Deoarece temperaturile sunt pozitive, perioada fătărilor a început mai devreme, iar crescătorii se bucură că în luna mai vor avea miei mari și sănătoși pentru a satisface cererea din piață dar și pentru export.

„Fătările au început cam de pe la sfârșitul lui ianuarie, în alți ani mai devreme, acum au întârziat cam două- trei săptămâni. Este un an bun, un an bogat față de anii precedenți. În fermă am aproximativ 160-170 de capete cu tot cu cele fătătoare şi anul acesta e binișor, așteptăm în jur de o sută patruzeci de miei, pe acolo dacă e totul bine, dacă nu apar alte probleme, avorturi sau chestii de genul care e normal să se întâmple“, a declarat un crescător de oi din Caraș Severin.

Se pune la cale alinierea prețurilor

Pe grupurile de profile de pe Facebook, crescătorii de ovine încearcă să se înţeleagă între ei şi să stabilească un preţ minim pentru anul acesta. Asta deoarece în anii anteriori s-au mai găsit crescători de oi care au lăsat prețul mai jos pentru a putea vinde mai repede.

Citește și  ULTIMELE INFORMAȚII DESPRE SHOW-UL DE LA ANTENA 1: CÂND ÎNCEPE, ÎN CE ȚĂRI SE FILMEAZĂ. AVEM PRIMII CONCURENȚI DE LA ASIA EXPRESS! + O MEGA-VEDETĂ A SEMNAT

Acum, crescătorii de ovine consideră că doar aşa, munca lor va fi cu adevărat răsplătită, subliniază ei.

„Ar trebui să fim uniți toți fermierii să ne facem preț noi pentru miei! Cum s-au unit toți intermediarii și ne țepuiesc an de an. Trebuie să facem un preț bun și să ținem toți de el să nu lăsăm nici unul că degeaba 8 ținem de un preț și 2 îi dau cum pică”, a menționat un alt cioban.

„La Paștele Catolic va fi primul test, ne gândim undeva la 25 – 30 de lei în viu și 35-40 de lei tăiat. După aceea vom vedea, contează mult și cererea la export”, a precizat un alt crescător de oi, în condițiile în care prețul cărnii de miel a sărit în aer în 2024.

stiricalitative