Călin Georgescu a recunoscut tot în fața României la TV Sunt nevoit să
DISCLAIMER: Acest site este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.
Călin Georgescu continuă demersurile pentru contestarea anulării alegerilor prezidențiale la instanțele europene, însă procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este abia la început, iar o soluție rapidă este puțin probabilă.
Candidatul la președinție a declarat că a părăsit România în timpul protestelor generate de anularea alegerilor pentru a se întâlni cu avocați internaționali de prestigiu. Georgescu a precizat că a călătorit în Germania, la Frankfurt, și în Franța, la Strasbourg, pentru a iniția proceduri juridice la instanțele europene, inclusiv la CEDO.
„Având în vedere justiția din România, sunt nevoit să discut la instanțele de cel mai înalt nivel din Europa. Am fost în Germania, am fost la Strasbourg, se fac demersuri speciale la CEDO”, a afirmat acesta.
Georgescu a subliniat că decizia Curții Constituționale a României și implicarea președintelui Klaus Iohannis în anularea alegerilor creează un precedent periculos, dar a evidențiat mobilizarea cetățenilor români ca un exemplu pozitiv de solidaritate și principii.
„Precedentul din România nu poate să fie privit doar în sens negativ, adică ce a făcut CCR și cetățeanul Klaus Iohannis. Creează un precedent la nivel mondial. Precedentul este și în sens pozitiv, în sensul în care ceea ce a făcut poporul român este unic. Poporul român și-a luat destinul în mâini și a demonstrat lumii întregi că sunt oameni cu principii”, a spus Georgescu la Realitatea PLUS.
El a adăugat că protestele recente arată clar poziția fermă a românilor: „Putem negocia orice, dar nu negociem principii.”
Georgescu consideră că acțiunile sale juridice sunt cruciale pentru a atrage atenția internațională asupra situației din România și a lăudat mobilizarea cetățenilor, pe care a numit-o „înhorire”, făcând referire la solidaritatea colectivă în apărarea drepturilor.
Pe de altă parte, avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat că plângerea depusă de Călin Georgescu la CEDO pe 16 decembrie 2024 nu va putea fi soluționată până la sfârșitul lunii ianuarie 2025, așa cum s-a speculat. El a subliniat că procedurile CEDO sunt complexe și necesită timp, oferind exemplul cazului Laurei Codruța Kövesi, care a durat aproape doi ani.
Neacșu a avertizat că astfel de cazuri trebuie gestionate cu seriozitate pentru a evita politizarea excesivă a justiției. Deși subiectul poate mobiliza susținătorii lui Georgescu, există riscul ca aceștia să își creeze așteptări nerealiste.
Mesaj de neutralitate politică
Dorim să vă informăm că platforma noastră este neutră din punct de vedere politic și nu sprijină niciun partid sau ideologie politică. Toate știrile și informațiile publicate sunt preluate din surse externe, având ca scop doar informarea publicului. Ne angajăm să menținem o perspectivă obiectivă și echilibrată în tot conținutul pe care îl distribuim. Vă mulțumim pentru încredere!