Va mai amintiti? Ce mâncau românii pe vremea lui Ceauşescu: o jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei, un kilogram de zahăr pe lună şi pui de mărimea porumbeilor
DISCLAIMER: Acest site este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.
Pentru cei nascuti dupa 1989, pare incredibil ca romanii mancau prost si putin in Epoca de Aur. Stateau la coada din timpul noptii ca sa cumpere ratia de alimente, pe cartela. Acum magazinele sunt pline cu o multime de produse, iar shopping-ul a devenit sport national.
Anii ʼ80 au fost cumpliti pentru romani. Mancarea se gasea tot mai greu. Oamenii se trezeau in toiul noptii si se asezau la rand, sa fie acolo printre primii in cazul in care la magazinul din colt ”bagau” marfa. Putea fi orice: lapte, unt, oua, zahar, faina, malai, ulei, carne, pui, crenvursti, masline, branza, lamai, mezeluri, parizer din soia.
Se dadea cu portia, ”ca sa ajunga la toata lumea”. Magazinele ”Alimentara” aveau mai mereu rafturile goale. Ici, colo, erau ingramadite borcane cu salata de sfecla sau conserve de bulion.
Erau cozi imense si la paine, iar in ultimii ani din comunism aparusera cartelele pentru alimentele de baza. Se dadeau pe ratie. Painea, zaharul si uleiul se cumparau numai pe cartela si doar de la alimentarele de cartier. Rationalizarea painii a fost introdusa in 1982.
Ca sa scape de cozile interminabile, romanii isi faceau relatii pentru a capata marfa ”pe sub mana”, scrie adevarul.ro.
Cafeaua era foarte greu de gasit, chiar si cu pile. In locul ei, se gasea ”nechezol”, un surogat din naut si ovaz. Proviziile de alimente erau considerate specula si se pedepseau cu inchisoarea.
Aproape un deceniu, sub dictatura lui Ceausescu, romanii au supravietuit mancand cu portia. Pentru ca Ceausescu se incapatanase sa achite in avans datoria externa, s-a impus gasirea unor solutii pentru a se face economii la buget.
La data de 19 decembrie 1980 a aparut ”Legea pentru constituirea, repartizarea si folosirea pe judete a resurselor pentru aprovizionarea populatiei”. Decretul stabilea rationalizarea consumului de alimente in functie de judet, iar cartelele la zahar si ulei erau diferentiate pe categorii de populatie. Primeau ratii mai mari cei de la orase si ratii mai mici taranii.
Alimentatia stiitifica
In 1982 a fost inventat ”Programul de alimentatie stiintifica a populatiei”, document care stabilea necesarul de calorii, ratiile de mancare si inclusiv standardele de greutate ale romanilor. Comunistii au concluzionat ca romanii au nevoie doar de 2.700 – 2.800 de calorii.
Prin decret, in 1984, s-a adoptat un standard alimentar. Romanii aveau, anual, dreptul, la 39 kg de carne, 78 l de lapte si 166 kg de legume. Uleiul si zaharul se dadeau o data pe luna, ratia fiind de un kilogram.
Limitarea consumului de alimente a fost controlata de vechiul regim prin introducerea cartelelor. Fiecare familie era arondata unui magazin din cartierul unde avea domiciliul. Capul familiei se prezenta la gestionarul magazinului cu buletinul pentru a dovedi identitatea si toate datele erau trecute pe cartela.
Cartelele pentru paine aveau culori diferite, de la oras la oras. Fiecare avea dreptul doar la o jumatate de paine pe zi. In decembrie 89, cartele au mai fost metinute doua zile dupa fuga lui Nicolae Ceausescu.
Uleiul si zaharul se dadeau o data pe luna, cate un kilogram pe cap de membru de familie.
Puii erau, de regula, cate doi la punga, iar romanii i-au botezat ”Fratii Petreus”, dupa cei doi interpreti de muzica populara, celebri in acea vreme.