Mihaela Bilic cum sa NU transformi salata de vinete intr-o maioneza

Mihaela Bilic cum sa NU transformi salata de vinete intr-o maioneza

Intr-un mesaj recent pe Facebook, medicul nutritionist Mihaela Bilic a transmis fanilor sai cateva sfaturi legate de prepararea corecta (adica sanatoasa) a vinetelor. Iata ce trebuie sa retineti: Din iunie pana in octombrie vinetele nu lipsesc de pe masa romanilor, si pentru ca sunt legume de sezon si pentru ca avem o slabiciune pentru ele. Impreuna cu Italia si Spania impartim podiumul cand vine vorba de consum de vinete europeean – macar suntem si noi premianti la ceva.

Dincolo de calitatile ei nutritive (apa, fibre, minerale si vitamine din grupul B), vanata are o proprietate aparte: absoarbe grasimea ca un burete, si mai e un amanunt de care trebuie tinut cont: vinetele nu pot fi consumate crude!

Tratamentul termic al vinetelor are rolul nu numai de a le schimba consistenta, dar neutralizeaza si solanina, o substanta toxica ce poate da indigestie. Prin urmare vinetele se gatesc: fie coapte direct in flacara sau pe plita/gratar, fie bagate la cuptor, fie ca ingredient in nenumarate preparate culinare: tocanita, zacusca, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.

Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 cal, iar o lingura de ulei 100 cal (indiferent de ulei!) Deci cum facem sa nu transformam o banala salata de vinete intr-o maioneza? Pentru ca asta devine atunci cand incorporam in ea jumatate de sticla de ulei!

Iata cateva idei practice si dietetice:

Pofta buna!

stiricalitative