Cadastrul gratuit se extinde rapid în România

Cadastrul gratuit se extinde rapid în România

În România, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) oferă servicii de cadastru și intabulare gratuită în mii de localități din țară, conform anunțului făcut de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, aproape 65% dintre localitățile din țară beneficiază de lucrări de cadastru gratuit.

PNCCF urmărește cadastrarea tuturor terenurilor și clădirilor din România până în 2023. Programul a fost inițiat la sfârșitul anului 2015 și se concentrează pe cadastarea gratuită a tuturor imobilelor care nu sunt înregistrate în evidențele oficiale.

Conform unui comunicat recent al ANCPI, până la sfârșitul lui 2021, lucrările de cadastrare au fost finalizate în 127 dintre cele 3.181 de localități care trebuie să beneficieze de cadastrare. De asemenea, lucrările de înregistrare sistematică au fost finalizate în 29 de localități, acoperind o suprafață de 1.033.612,97 de hectare.

ANCPI a mai anunțat că lucrările de înregistrare sistematică sunt în desfășurare în 1.998 de localități, ceea ce înseamnă că 62,8% dintre localitățile vizate de program sunt în proces de cadastrare.

PNCCF are ca obiectiv principal creșterea gradului de transparență și siguranță a tranzacțiilor imobiliare, prin furnizarea de informații exacte și actualizate cu privire la proprietățile imobiliare din România. În plus, programul urmărește și eliminarea birocrației din procesul de înregistrare a proprietăților imobiliare.

Prin oferirea de servicii de cadastru și intabulare gratuită, programul PNCCF își propune să ajute proprietarii de imobile să își înregistreze proprietățile în evidențele oficiale, eliminând astfel riscul de a pierde proprietatea. De asemenea, proprietarii vor fi protejați împotriva eventualelor procese de litigiu, reducând astfel costurile asociate cu astfel de situații.

Citește și  Anca Sigartău mărturisiri emoționante A învins o boală nemiloasă prin post după ce medicii i-au mai dat doar un an de trăit

PNCCF este un program ambițios care va aduce beneficii semnificative proprietarilor de imobile din România. Prin oferirea de servicii de cadastru și intabulare gratuite, programul va crește gradul de siguranță și transparență a tranzacțiilor imobiliare, eliminând astfel riscul de pierdere a proprietății și reducând costurile asociate cu procesele de litigiu.

stiricalitative