Ora de vară 2023. Când se dă ceasul înainte cu o oră în România

Ora de vară 2023. Când se dă ceasul înainte cu o oră în România

România trece la ora de vară duminică, 26 martie 2023, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, la ora locală 2 dimineața. Ceasurile se vor da din nou înapoi duminică, 5 noiembrie 2023, la ora locală 2 a.m, când ora de vară se încheie pentru anul în curs. Aceste schimbări ale orei, cu care ne-am obișnuit în fiecare toamnă și primăvară, respectă o tradiție începută în timpul Primului Război Mondial.

În ultimii ani, tehnologia modernă – computerele, smartphone-urile și televizoarele inteligente- ne-au obișnuit să-și schimbe automat ora pentru noi. Exepție fac anumite aparate electrocasnice (cuptoarele cu microunde) care au nevoie de reglare manuală, cu excepția cazului în care sunt dispozitive inteligente, potrivit EconomicTimes.

Departamentul de Transport al Statelor Unite este responsabil pentru supravegherea orei de vară și a tuturor fusurilor orare din SUA. Ideea orei de vară a aparut pentru prima dată în mintea celebrului om de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu intitulat ”An Economical Project” în care a emis câteva idei ineteresante pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.

Una dintre aceseta era introducerea unei perioade de timp pe durata verii. Ideea lui Franklin a fost preluată de catre William Willett, un constructor britanic, care, într-o dimineață de vară, în jurul orei 6.00, a obsevat că, deși afară era lumină, toate obloanele caselor din oraș erau închise. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Franklin Roosevelt a implementat o nouă oră de vară pentru întreaga țară, care a fost folosită pe tot parcursul anului.

Citește și  El Din Germania Eu Din România A Fost Doar O Relație De Câteva Zile La Costinești. Eu M-Am Măritat Între Timp Dar După 2 Ani Soțul Meu A Murit.

Adoptarea oficială a orei de vară în SUA a avut loc în 1966, odată cu implementarea legii Daylight Saving Time. Această lege a stabilit DST ca standard național și a oferit statelor americane posibilitatea fie de a schimba ora, fie de a rămâne la ora standard pe tot parcursul anului. În efortul de a economisi energie, guvernul federal a prelungit ora de vară în 2007.

Acum, ora de vară începe la ora 2 dimineața, în a doua duminică a lunii martie, și se termină la ora 2 a.m. în prima duminică a lunii noiembrie. Deși statelor li se permite să renunțe la ora de vară conform legii federale, acestea trebuie să primească aprobarea Congresului, înainte de a adopta ora standard permanentă pe tot parcursul anului.

Citește și  Cine este de fapt bărbatul care a murit în tragicul accident din Vrancea. Ultima sa postare pe Facebook e cutremurătoare

Odată cu trecerea la ora de vară, ne dăm ceasurile cu o oră înainte, iar asta duce la pierderea unei ore de somn, pe măsură ce ziua devine acum de 23 de ore.

Peste 70 de națiuni la nivel global respectă ora de vară. Cu toate acestea, cantitatea exactă de energie care se economisește la nivel global în fiecare an datorită trecerii la ora de vară nu este cunoscută

stiricalitative