Comisia Europeană abordează un subiect sensibil pentru foarte mulți români. Ce taxe vrea să impună?
Românii reclamă de ani buni faptul că pe rafturile magazinelor din țară ajung produse alimentare mai proaste decât în Occident, comercializate chiar sub aceleași branduri. Comisia Europeană vine, cumva, să reglementeze situația alimentelor nesănătoase de pe piață, potrivit unui nou proiect comunicat presei.
Comisia Europeană, taxă pentru alimentele ultra-procesate care se vând în magazine
Cumpărăturile de zi cu zi sunt împânzite, la toate supermarketurile, de alimente ultra procesate, pline de sare, zahăr și grăsimi nesănătoase și, tocmai de aceea, Comisia Europeană vine cu o măsură care ar putea fi de ajutor în lupta cu hrana lipsită de nutrienți adevărați.
Bruxelles-ul analizează introducerea unei taxe europene pentru alimentele ultra-procesate, în special cele cu conținut ridicat de sare, zahăr și grăsime. Documentul urmează să fie prezentat oficial undeva la jumătatea lunii decembrie, iar măsura ar putea impulsiona obiceiuri alimentare mai sănătoase.
Autorii proiectului spun că o microtaxă la nivelul UE ar putea permite menținerea unor prețuri stabile, dar ar modifica treptat comportamentul consumatorilor, fără să genereze presiuni financiare excesive. Producătorii ar fi obligați să refacă multe rețete și să vină cu variante mai sănătoase ca să nu suporte taxa UE.
Bruxelles-ul ia în vizor și tutunul
Veniturile obținute din această taxă ar urma să fie folosite exclusiv pentru programe dedicate promovării unui stil de viață sănătos în toate statele membre ale Uniunii Europene. Comisia avertizează că bolile cardiovasculare sunt în prezent principala cauză de deces în Europa, cu aproape două milioane de morți anual și un impact economic de 280 de miliarde de euro. Mai mult, există indicii clare ce leagă consumul ridicat de alimente ultra-procesate de riscuri crescute de obezitate, diabet și alte boli metabolice.
Pe lângă taxarea alimentelor nesănătoase, planul european include modernizarea legislației privind controlul tutunului până în 2027 și introducerea unui sistem de rating la nivelul întregii Uniuni pentru alimentele procesate. Obiectivul final al Comisiei este unul ambițios: reducerea mortalității cauzate de de boli cardiovasculare cu 20% până în anul 2035.