Veste COLOSALA pentru Elena Udrea

Veste COLOSALA pentru Elena Udrea

DISCLAIMER: Acest site este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, ar putea iesi din inchisoare in zilele urmatoare, dupa ce Comisia de liberari conditionate din cadrul Penitenciarului Targsorul Nou a decis admiterea solicitarii sale. Este o schimbare majora in dosarul controversat care a tinut atentia publicului treaza ani la rand. Daca instanta va confirma decizia, Udrea ar putea fi eliberata dupa trei ani de detentie.

Decizia comisiei de la Targsorul Nou deschide calea spre libertate

Potrivit informatiilor publicate de G4Media, comisia de liberari conditionate a analizat cazul Elenei Udrea si a decis ca aceasta indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de acest drept. Dosarul sau va ajunge in fata unui judecator, care va avea cuvantul final.

„Joi, pe data de 26 iunie, s-a fixat termen de judecata la Judecatoria Ploiesti si speram sa fie emisa o decizie corecta, de eliberare conditionata. Daca este sa ne raportam la conditiile prevazute de lege, care sunt in totalitate intrunite, sansele sunt foarte mari,” a declarat avocatul Veronel Radulescu, aparatorul Elenei Udrea, potrivit realitatea.net.

Condamnare, fuga si extradare: o cronologie controversata

Elena Udrea a fost condamnata definitiv in luna iunie 2018 la o pedeapsa de sase ani de inchisoare, in dosarul cunoscut sub numele de Gala Bute. Ea a fost gasita vinovata de luare de mita si abuz in serviciu. La momentul pronuntarii sentintei, Udrea a parasit Romania, incercand sa evite executarea pedepsei.

Initial, a fost localizata in Costa Rica, unde a solicitat azil politic. Ulterior, a fost descoperita in Bulgaria, tara din care a fost extradata in 2022, revenind astfel in custodia autoritatilor romane. De atunci, Udrea executa pedeapsa la Penitenciarul de femei Targsorul Nou.

Mecanismul de mita din Gala Bute: prejudiciu de peste 3 milioane de euro

Potrivit anchetatorilor, Udrea ar fi pus in miscare un sistem bine structurat, prin care persoane apropiate ei ar fi primit sume importante de bani din partea unor firme private. In schimb, aceste firme ar fi beneficiat de plati din partea Ministerului Turismului, condus la acea vreme de Udrea.

„Potrivit anchetatorilor, Udrea ar fi creat un mecanism prin care persoane apropiate ei ar fi primit bani de la firme private pentru a le facilita plati din partea Ministerului Turismului. Prejudiciul estimat in dosar depaseste 3 milioane de euro.”

Ce urmeaza pentru Elena Udrea: decizia instantei

Urmatorul pas in procesul de liberare conditionata il reprezinta analiza judiciara. Judecatoria Ploiesti urmeaza sa decida daca admite cererea pe baza recomandarii favorabile primite de la comisia penitenciarului. In cazul unui verdict pozitiv, Elena Udrea ar putea parasi penitenciarul chiar pana la sfarsitul saptamanii.

Decizia ar marca o noua etapa in cariera politica a fostului ministru, dar si un moment controversat in peisajul juridic romanesc, avand in vedere complexitatea cazului si atentia mediatica intensa pe care a generat-o de-a lungul anilor.

Context politic si reactii

Elena Udrea a fost una dintre cele mai influente figuri din politica romaneasca in perioada 2005–2012, apropiata de fostul presedinte Traian Basescu si cunoscuta pentru un stil direct si controversat. Dosarul „Gala Bute” a fost unul dintre cele mai mediatizate cazuri de coruptie din Romania si a fost un punct de cotitura in cariera politica a fostului ministru.

Eliberarea sa, daca va fi confirmata de instanta, ar putea genera reactii puternice in spatiul public, atat din partea sustinatorilor, cat si a criticilor sai, care au vazut in condamnarea sa un simbol al luptei impotriva coruptiei la nivel inalt.

stiricalitative