Calendar ortodox aprilie 2025 Data la care este prăznuit Sfântul Gheorghe și numărul sărbătorilor cu cruce roșie din această lună
DISCLAIMER: Acest site este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.
Luna aprilie, cunoscută în tradiția populară românească sub denumirea de Prier, este o perioadă cu profunde semnificații religioase, încărcată de sărbători importante în calendarul creștin ortodox. În anul 2025, aprilie aduce nu mai puțin de șase sărbători marcate cu cruce roșie, însemnând zile de mare sărbătoare, în care credincioșii sunt chemați la rugăciune și reflecție.
Tot în această lună este celebrată și cea mai importantă sărbătoare a creștinătății: Învierea Domnului Iisus Hristos, care în 2025 este prăznuită atât de ortodocși, cât și de catolici în aceeași zi – 20 aprilie.
Pe parcursul celor 30 de zile ale lunii aprilie, calendarul ortodox consemnează:
Iată care sunt principalele sărbători religioase din aprilie 2025:
Prima mare sărbătoare a lunii este Duminica Floriilor, care are loc pe 13 aprilie 2025. Aceasta comemorează intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, întâmpinat de mulțimi cu ramuri de finic și măslin, simboluri ale păcii și biruinței.
Ziua marchează începutul Săptămânii Patimilor, o perioadă de profundă smerenie și pregătire sufletească pentru Învierea Domnului. Totodată, este și zi onomastică pentru toți cei care poartă nume de flori, o tradiție frumoasă și respectată în toată țara.
Învierea Domnului, celebrată în acest an pe 20 aprilie, este considerată sărbătoarea centrală a credinței creștine, simbol al biruinței asupra morții și al promisiunii vieții veșnice. În 2025, Paștele este prăznuit simultan de ortodocși și catolici, o coincidență rară care unește spiritual milioane de credincioși din întreaga lume.
Următoarele două zile, luni (21 aprilie) și marți (22 aprilie), sunt trecute cu cruce roșie în calendar, fiind dedicate prelungirii sărbătorii Paștelui. Aceste zile sunt consacrate slujbelor de mulțumire și continuării bucuriei Învierii în sânul comunităților și familiilor.
Pe 23 aprilie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinismului, ocrotitor al ostașilor și simbol al curajului în fața nedreptății și păgânătății.
Această zi are o deosebită încărcătură spirituală și simbolică, iar milioane de români își celebrează onomastica. Numele Sfântului este purtat cu mândrie sub diverse forme: Gheorghe, George, Georgiana, Gina, Geta, Gigi, Gică și altele.
Ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna aprilie este Izvorul Tămăduirii, celebrată pe 25 aprilie, în prima vineri de după Paști. Sărbătoarea face referire la o minune atribuită Maicii Domnului, care a descoperit un izvor cu apă vindecătoare lângă Constantinopol, sursă de tămăduire pentru cei bolnavi trupește și sufletește.
Această zi este asociată cu binecuvântarea apelor, iar în multe biserici se oficiază slujba de sfințire a apei, cunoscută drept „Agheasma mică”.
În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, credincioșii înalță rugăciuni pentru sprijin, curaj și luminare a minții. Iată o rugăciune tradițională, considerată grabnic ajutătoare, rostită în special de cei care îi poartă numele sau au o evlavie deosebită pentru acest sfânt:
„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!
Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.
Vino, Sfinte Gheorghe, și luminează mintea mea, ca să-mi cunosc păcatele; mișcă inima mea spre pocăință; întărește credința mea slăbită și scapă-mă de păcatele trupești și sufletești.
Tu, cel chemat de Dumnezeu și slujitor vrednic al Cuvântului, roagă-te pentru noi și mijlocește iertare în fața Tatălui Ceresc. Amin.”
Luna aprilie 2025 se anunță a fi una deosebit de bogată în semnificații religioase și momente de trăire spirituală profundă. Cu șase sărbători cu cruce roșie, inclusiv Sfintele Paști și ziua Sfântului Gheorghe, credincioșii sunt invitați să-și întărească legătura cu Dumnezeu, să participe la slujbe și să se roage pentru luminarea sufletului și sănătatea celor dragi.