Rețeta de cozonac a Mirelei Vaida! Ce ingredient secret folosește ca să fie pufos

Rețeta de cozonac a Mirelei Vaida! Ce ingredient secret folosește ca să fie pufos


Rețeta de cozonac moldovenesc a Mirelei Vaida: secretul pentru un cozonac pufos și delicios

Mirela Vaida dezvăluie rețeta sa tradițională de cozonac moldovenesc, un desert care impresionează prin textura pufoasă și aroma bogată. Actrița folosește un ingredient special care face aluatul mai afânat și îi conferă cozonacului un gust inconfundabil.

Ingrediente pentru aluat

  • 2 kg făină albă tip „000”
  • 1 praf de sare
  • Zahăr, după gust
  • Drojdie (umedă sau uscată), dizolvată în lapte călduț
  • Unt gras
  • Smântână grasă
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Esențe (rom, lămâie, portocală)
  • 7-8 ouă
  • Lapte cald
  • Apă minerală

Ingrediente pentru umplutură

  • Rahat, tăiat cubulețe și trecut prin zahăr pudră
  • 1 kg miez de nucă
  • Zahăr, după gust
  • Pudră de cacao
  • Lapte
  • Esențe (rom, lămâie, portocală)
  • Stafide

Mod de preparare

Pregătirea aluatului

  1. Amestecarea ingredientelor:
    Într-un bol mare, adăugați făina, sarea și zahărul. Turnați drojdia dizolvată în laptele cald și începeți să amestecați. Adăugați untul, smântâna și ouăle (aproximativ patru-șase ouă per kilogram de făină).
  2. Frământarea:
    Adăugați gălbenușurile pe rând și continuați să frământați. Puneți coaja de lămâie rasă, esențele și completați cu lapte și apă minerală pentru a obține un aluat omogen și elastic. Frământați bine până când aluatul devine galben și neted, specific cozonacului moldovenesc.
  3. Lăsarea la dospit:
    Acoperiți aluatul cu un prosop curat și lăsați-l la dospit într-un loc călduț timp de o oră, până își dublează volumul.

Pregătirea umpluturii

Într-un bol, amestecați zahărul, pudra de cacao și miezul de nucă măcinat. Adăugați laptele cald și esențele de rom, lămâie și portocală, amestecând până obțineți o pastă omogenă.


Asamblarea cozonacilor

  1. Întinderea aluatului:
    După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în patru părți egale. Întindeți fiecare bucată pe o suprafață presărată cu puțină făină.
  2. Adăugarea umpluturii:
    Distribuiți uniform umplutura de nucă pe fiecare bucată de aluat. Peste aceasta, presărați rahat și stafide.
  3. Împletirea:
    Rulați fiecare bucată de aluat și împletiți câte două rulouri, formând doi cozonaci. Așezați cozonacii în tăvi unse cu unt și lăsați-i să mai crească timp de 10 minute.
  4. Ungerea:
    Înainte de a-i introduce în cuptor, ungeți cozonacii cu gălbenuș amestecat cu puțin ulei de măsline pentru un luciu frumos.
  5. Coacerea:
    Preîncălziți cuptorul și coaceți cozonacii timp de 45 de minute, până când devin aurii și bine rumeniți.
  6. Decorarea:
    După ce s-au răcit, presărați zahăr pudră pentru un aspect festiv.

Secretul Mirelei Vaida pentru un cozonac perfect

Ingredientul special al actriței este apa minerală, care ajută la obținerea unui aluat mai pufos și mai afânat.

Cu această rețetă simplă și detaliată, veți obține cozonaci care vor fi cu siguranță apreciați de toți cei care îi gustă. Poftă bună!

stiricalitative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *