Generația născută în perioada căderii comunismului este cu 11 cm mai scundă.

Generația născută în perioada căderii comunismului este cu 11 cm mai scundă.

Generatia nascuta inainte de 1989 din Europa Centrala si de Est si fosta Uniune Sovietica are o trăsătură fizica aparte care ii diferentiaza de restul: inaltimea lor. Copiii nascuti in perioada căderii Comunismului sunt cu un centimetru mai scunzi decat cei nascuti inainte sau dupa aceasta perioada. Potrivit unui studiu efectuat de BERD, recesiunea totala care a venit la pachet cu dezorganizarea serviciilor publice, in special in domeniul sanatatii, au contribuit la aceasta scadere in inaltime.

Studiul arata ca perioada comunismului si-a pus amprenta in viata oamenilor, nu doar mental, ci si fizic. Inca de la mijlocul anilor ’70 ai secolului trecut, inaltimea medie a populatiei din aceasta regiune a inceput sa scada, iar in jurul anului 1990 s-a inregistrat cea mai mica inaltime a oamenilor.

Studiul BERD a analizat 51.000 de gospodarii din 29 de foste state comuniste, precum si patru state occidentale care nu au trăit sub regimul comunist. Conform cercetatorilor, volumul de alimente a scazut in acea perioada si a fost inlocuit cu o alimentatie mai putin nutritiva si mai saraca in proteine, iar acest lucru a dus la o incetinire in dezvoltarea fizica a copiilor.

De asemenea, in acea perioada, serviciile publice au fost puternic afectate, iar accesul la ingrijirea medicala a fost limitat. Toate acestea au dus la o scadere semnificativa in inaltimea generatiei nascute in timpul si imediat dupa caderea comunismului.

Studiul efectuat de BERD arata ca impactul comunismului asupra populatiei din Europa Centrala si de Est si fosta Uniune Sovietica este unul complex si afecteaza nu doar nivelul de trai sau libertatile civile, ci si dezvoltarea fizica a oamenilor. Desi Romania se numara printre tarile care nu sunt mentionate explicit in studiu, este foarte probabil ca aceasta sa fi fost afectata si ea de aceeasi recesiune totala si dezorganizare a serviciilor publice care au dus la scaderea inaltimii generatiei nascute in timpul si dupa caderea comunismului.

stiricalitative