Gestul neașteptat făcut de doi polițiști chemați de o bătrână din Botoșani după ce fiul ei nu a mai răspuns la telefon Nu mai am nimic
Un episod deosebit de emoționant a fost relatat recent de doi polițiști, când o bunică de 80 de ani a apelat la serviciul de urgență 112. Acest moment ne aduce aminte de realitatea cotidiană a multor oameni ce trăiesc în România.
Într-o societate modernă, unde tehnologia și inovația sunt la ordinea zilei, poveștile celor mai vulnerabili dintre noi subliniază că există încă multe de făcut pentru a atinge o adevărată evoluție socială. Apelul bunicii la 112 a fost un strigăt de ajutor într-o lume care, uneori, pare să ignore nevoile celor mai puțin norocoși.
Această femeie în vârstă, trăind în condiții modeste, a simțit nevoia de a căuta ajutor. În ziua respectivă, bătrâna a sunat la 112 pentru că băiatul ei, care promisese că va veni să o viziteze, nu a mai ajuns. Îngrijorată și fără alte mijloace de a afla ce s-a întâmplat, femeia a apelat la serviciul de urgență, căutând ajutor. Această acțiune reflectă profund realitatea multor persoane în vârstă, care depind de vizitele rare ale celor dragi și care, în momente de incertitudine, nu au pe cine altcineva să se bazeze.
„A sunat la 112. Era vădit speriată și îngrijorată.
– Băiatul trebuia să vină la mine astăzi. Nici nu m-a sunat. Eu nu pot să-l sun că nu văd să formez. Am 80 de ani. 112 pot, că e mai ușor. Puteți să vorbiți cu el? O fi pățit ceva?
– Trimitem un echipaj de poliție la dumneavoastră acum și sigur lămurim problema.
– Mulțumesc, mamă. Îl aștept la poartă.
Așa au găsit-o polițiștii. Stătea jos și tot privea în lungul drumului.
Abia când s-au prezentat și-a dat seama cine sunt.
– Mă îngrijorează fiul meu. Astăzi trebuia să vină la mine să-mi aducă alimente că nu mai am. Mă ajutați să vedeți dacă s-a întâmplat ceva cu el?
– Ne puteți da telefonul? Să-l sunam și noi.
– Nu știu numărul pe de rost. M-a sunat el acum câteva zile. Vedeți că e numărul acolo.
Privind-o polițiștii și-au dat seama că femeia avea și o altă problemă.
– Ce ai mâncat astăzi, mamaie?, a întrebat-o unul dintre ei.
– Nimic, mamă, că nu mai am ce. S-a terminat mâncarea.
– Și ieri?
– Păi, nu mai am nimic de câteva zile”, se arată în postarea de pe Facebook care a devenit virală.
Ce au făcut agenții de poliție
Cei doi polițiști au răspuns apelului cu un nivel de empatie și dedicare rar întâlnit. Unul dintre agenți a preluat telefonul bătrânei și a încercat să ia legătura cu fiul acesteia. Între timp, celălalt agent, mișcat de povestea femeii care le-a mărturisit că nu a mai mâncat nimic de câteva zile, a decis să meargă să îi cumpere ceva de mâncare. Aceste gesturi simple, dar pline de compasiune, au adus o rază de speranță în viața bătrânei, arătând că solidaritatea umană poate încă străluci chiar și în cele mai dificile momente.
Pentru polițiști nu a mai fost nevoie de niciun cuvânt. Unul dintre ei a rămas să vorbească la telefon, iar celălalt a plecat în sat să facă cumpărături. După câteva minute au intrat amândoi în curte la femeie.
– Mamaie, am vorbit cu băiatul. Este bine. A zis că sună el imediat. Nu a avut bani de autobuz să vină.
– Vă mulțumesc, mamă. Acum m-am liniștit. Am crezut că m-a uitat.
– Și aici v-am cumpărat de mâncare, a spus polițistul întinzând o pungă către femeie.
Au urmat câteva secunde de tăcere. Femeia a început să plângă.
– Nu am bani, mamă! Nu am cu ce să le plătesc.
– Nu trebuie să plătești nimic, mamaie! Doar să ne promiți că mâine la ora asta o să ne aștepți în poartă. Venim să vedem cum ești.
În timp ce ieșeau din curte, polițiști au auzit telefonul femeii cum sună.
– Sunt bine, mamă. Acum sunt bine. Au venit niște polițiști și m-au ajutat. Mi-au promis că vin și mâine. Sunt bine, mamă, acum!
Deși pare o faptă mică, efectul ei a fost unul extraordinar! Lacrimile de fericire ale femeii merită din plin toate felicitările noastre pentru cei doi polițiști!, se arată în încheierea postării.
Gestul celor doi agenți de poliție, relatat pe pagina de Facebook a MAI, a generat numeroase reacții din partea internauților. Unii au lăudat acțiunea polițiștilor, alții au comentat cu amărăciune că „Asta e România”, iar mulți i-au felicitat pe cei doi pentru compasiunea lor. Acest episod ne reamintește că, indiferent de provocările cu care ne confruntăm zilnic, actele de bunătate și empatie pot face o diferență semnificativă în viața celor aflați în nevoie. Polițiștii au demonstrat că, dincolo de datoria profesională, există o responsabilitate morală de a ne ajuta semenii, în special pe cei mai vulnerabili dintre noi.