Patriarhul Constantinopolului vrea Pastele Ortodox si Catolic sa coincida
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului isi exprima dorinta arzatoare ca sarbatoarea Pastelui sa fie celebrata in aceeasi zi atat de catolici, cat si de ortodocsi. El spera ca incepand de anul viitor, crestinii din intreaga lume vor celebra Invierea Domnului in acelasi timp, marcand astfel 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea.
Dorinta Patriarhului Constantinopolului:Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, ocupantul primului loc in cadrul Bisericilor Ortodoxe, exprima dezamagirea fata de lipsa unei date unificate pentru celebrarea Pastelui intre credinciosii catolici si cei ortodocsi. El subliniaza importanta unificarii datei acestei Zile Sfinte in contextul aniversarii a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea.
Intr-un interviu acordat „Orthodox Times”, Patriarhul Constantinopolului a declarat: „Il rugam pe Domnul Slavei ca viitoarea sarbatoare a Pastelui de anul viitor sa nu fie doar o coincidenta, ci sa devina inceputul unei date unice pentru celebrarea lui atat de catre crestinismul rasaritean, cat si de cel occidental.”
De ce Pastele Ortodox si cel catolic sunt sarbatorite in zile diferite?In acest an, Pastele Catolic a avut loc pe 31 martie, in timp ce Pastele Ortodox este programat pe 5 mai. Discrepanta dintre cele doua date se datoreaza utilizarii a doua calendare distincte: calendarul gregorian pentru Biserica Catolica si calendarul iulian pentru Biserica Ortodoxa. Astfel, data Pastelui este determinata de echinoctiul de primavara si luna plina, facand ca aceasta sarbatoare sa difere in fiecare an.
Cu toate acestea, exista situatii in care cele doua sarbatori coincid in aceeasi zi, aducand crestinii ortodocsi si catolici impreuna pentru a celebra Invierea Domnului. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului spera ca, in curand, aceste situatii vor deveni o realitate obisnuita, iar crestinii vor marca aceasta sarbatoare in aceeasi zi, indiferent de traditie.
Dorinta Patriarhului Constantinopolului pentru o data unificata a Pastelui reprezinta un pas important spre unitatea crestinilor si respectul pentru evenimentul unic al Invierii Domnului. Este un semn al sperantei si optimisimului ca, in viitor, aceasta unire va fi realizata, aducand impreuna bisericile ortodoxe si catolice intr-o celebrare comuna a acestei sarbatori fundamentale pentru crestinism.