Vreme capricioasă și ninsori în România

Vreme capricioasă și ninsori în România

Meteorologii de la Accuweather anunță o continuare a vremii capricioase și a ninsorilor în unele zone ale țării, în urma unei săptămâni caracterizate de temperaturi ridicate, scăderi bruste și chiar ninsori în unele regiuni.

După primele zile ale lunii aprilie cu temperaturi neobișnuit de ridicate, România a fost surprinsă de o scădere bruscă a acestora și de fenomene precum ninsorile. Meteorologii avertizează că vremea reci și instabile va continua pentru următoarele zile, cu intensificări ale vântului și precipitații abundente. Se preconizează că România nu s-a scăpat încă de ninsori, ultimii fulgi fiind așteptați în Predeal pe data de 22 aprilie.

Conform directorului executiv ANM, Elena Mateescu, temperaturile vor fi foarte coborâte în jumătatea nordică a țării, cu maxime care nu vor depăși 12-14 grade Celsius și minime care pot coborî până la -5 sau -6 grade Celsius. Chiar și în Capitală, se așteaptă o minimă de 4 grade Celsius. Totodată, forma precipitațiilor va fi predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, cu un vânt puternic de 70-80 km/h, indicând o vreme extrem de rece, mai ales la altitudini mai mari de 1.500 de metri.

După perioada de temperaturi scăzute și precipitații abundente, meteorologii prevăd o revenire a vremii mai calde în a doua jumătate a săptămânii viitoare. Temperaturile vor crește, iar soarele va reveni pe cer, însă în unele zone vor apărea și precipitații sporadice. Cu toate acestea, temperaturile vor rămâne scăzute, în special în jumătatea nordică a țării, iar precipitațiile vor fi semnificative.

Conform directorului ANM, ploile vor fi însemnate cantitativ, începând de duminică după-amiază și extinzându-se în mare parte din țară. Cantitățile de apă pot ajunge la 15-20 l/metru pătrat, cu precădere în jumătatea de sud a țării. Acest episod mai ploios va continua și în zilele următoare, cu ploi mai însemnate pe partea de nord. Până miercuri se așteaptă episoade succesive cu ploi și cantități importante de apă, iar la munte se prevăd ninsori și lapoviță la peste 1.500 de metri.

Tendința pare a fi de încălzire în a doua jumătate a săptămânii, cu o vreme mai bună și mai puține ploi, în sensul unei restrângeri a acestora după ziua de joi. Conform prognozei meteorologice, românii sunt sfătuiți să se pregătească pentru variațiile meteorologice și să urmărească actualizările prognozelor pentru a lua măsurile necesare în consecință.

stiricalitative