Scandalul puilor vopsiți între Horia Constantinescu și Mihai Ponea Salmonella e bună

Scandalul puilor vopsiți între Horia Constantinescu și Mihai Ponea Salmonella e bună

A ieșit mare scandal în cazul „puilor vopsiți“. Acesta a fost iscat de mai multe imagini cu pui galbeni spălați, cărora li se duce culoare. Imaginile au născut un scandal monstru între două mari și importante instituții, iar declarațiile șefilor acestora, Horia Constantinescu și Mihai Ponea, sunt incendiare.

Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, și președintele Autorității Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Mihai Ponea, au vorbit despre scandalul „puilor vopsiți“ și cumpărați de români ca pui naturali, crescuți la țară.

Horia Constantinescu este de părere că puii crescuți în fermele din România sunt hrăniți intenționat cu anumite substanțe pentru a le da aspect de pui galben, de țară, în timp ce Mihai Ponea spune că acele substanțe sunt perfect legale, asemenea multor altor coloranți.

„Este vorba despre o procesare industrială a unor ingrediente date în mod intenționat păsărilor, tocmai pentru a induce consumatorului senzația că a cumpărat un pui de țară, dar singurul lucru comun este țara, nu că e de la țară. În loc să vopsim ouăle cu familia, le putem cumpăra deja colorate pe interior, colorate în portocaliu. Este o substanță care îngălbenește atât ouăle, cât și puiul”, a spus Horia Constantinescu.

Mihai Ponea nu este de acord cu punctul de vedere prezentat de șeful ANPC și îl contrazice.

„Domnul Constantinescu este jurist, dar să îmi explice cum să scoatem 90% dintre produsele care au coloranți de la raft? Să spunp care este pericolul pe care el l-a constatat. Pune producătorii români să filmeze cum oamenii scot pielea galbenă. Aici intervine și genetica. Pielea este galbenă prin genetică. 70% sunt hrănite cu grăunțe și cu caroten, toate sunt substanțe legale. Dacă domnul președinte a descoperit alte metode de colorare… 95% dintre alimente sunt colorate cu coloranți permiși, pot fi fie din plante, fie din insecte, fie sintetici, dar ele sunt permise. Are dreptate că 95% sunt colorate, dar ele sunt certificate”, a fost replica directorului ANSVSA.

Citește și  Prima recoltă de cartofi noi românești a ajuns în piețele din țară. Cât costă un kilogram de barabule

Horia Constantinescu, ce între timp a demisionat de la ANPC, pentru a candida la Constanța, susține că au fost prelevate probe din carnea de pui crescuți la ferma de unde provin puii galbeni, iar la două din trei probe s-a descoperit bacteria Salmonella.

Mihai Ponea este de părere că nu toate tipurile de Salmonella sunt periculoase.

Citește și  Motivul Bizar Pentru Care O Tânăra Nu S-A Tuns Niciodată Părul Ei Măsoară Acum 2 Metri Lungime

„Dacă e hrănit 70% cu grăunțe, puiul nu devine galben? Care este practica înșelătoare comercială? Colorantul care se folosește la păsări este permis. Dacă un pui cu creștere lentă este hrănit cu grăunțe și cu caroten, ca să îi facă galbeni, care este practica neloială? În fiecare zi, în România, se sacrifica pui de salmonella. Sunt 2.500 de tipuri, doar două pot provoca toxiinfecții alimentare, la noi nu există niciuna. Noi nu mâncăm carne sterilă, conține bacterii. Doar 2 sunt periculoase și acelea sunt permise de legislație în a se duce în tratament termic la procesare. Din tot ce se sacrifică în România, jumătate sau 60% sunt cu Salmonella, dar e inofensivă. Noi monitorizăm fiecare lot de păsări care sunt verificate de Salmonella”, a menționat șeful ANSVSA, în scandalul „puilor vopsiți“ iscat între Horia Constantinescu și Mihai Ponea.

stiricalitative