Prof. Dr. Irinel Popescu Cine are asa ceva in mod cert va dezvolta un cancer. Declaratia facuta dupa ce s-a aflat ca Kate Middleton are cancer

Prof. Dr. Irinel Popescu Cine are asa ceva in mod cert va dezvolta un cancer. Declaratia facuta dupa ce s-a aflat ca Kate Middleton are cancer

Printesa de Wales, Kate Middleton, a ineput o terapie de chimioterapie preventiva dupa ce o interventie chirurgicala abdominala efectuata in luna ianuarie a dezvaluit prezenta unui cancer. In contextul acesta, Prof. Dr. Irinel Popescu a discutat despre bolile benigne care pot evolua catre cancer.

Kate Middleton nu a oferit detalii despre tipul sau stadiul cancerului si nici nu a dezvaluit planul sau specific de tratament, insa a mentionat ca echipa sa de medici i-a recomandat sa urmeze o terapie de chimioterapie preventiva. Aceasta forma de chimioterapie este administrata inainte sau dupa un tratament primar, precum o interventie chirurgicala, pentru a reduce riscul de recidiva sau de metastaza a cancerului.

„Aici as putea sa mentionez polipozele familiale. Cine are o polipoza familiala, in mod cert, la un anumit moment, va dezvolta un cancer. Sanctiunea cea mai cunoscuta in aceste cazuri este extirparea organului respectiv”, a declarat Prof. Dr. Irinel Popescu, citat de spectacola.ro.

Polipoza adenomatoasa familiala este o afectiune rara si ereditara cauzata de o mutatie la nivelul genei APC (adenomatosis polyposis coli). Majoritatea persoanelor mostenesc gena de la unul dintre parinti, insa in 25-30% din cazuri, mutatia apare spontan in cursul vietii.

Polipoza determina formarea excesiva de tesut (care se transforma in polipi) la nivelul colonului si rectului. Aceste tumori benigne colorectale pot aparea si la nivelul tractului gastrointestinal superior, mai ales in duoden. Fara tratament, polipii rectali si anali pot deveni maligni dupa varsta de 40 de ani.

Majoritatea persoanelor cu polipoza adenomatoasa familiala sunt supuse interventiei chirurgicale de excizie a intregului colon pentru a preveni malignizarea polipilor. Atunci cand polipii din duoden devin maligni, acestia pot fi gestionati prin monitorizare atenta si excizia periodica controlata a polipilor.

Unele persoane dezvolta o forma mai usoara a bolii, denumita polipoza adenomatoasa familiala atenuata. Acesti pacienti au de obicei putini polipi (in medie 30 de formatiuni) si dezvolta cancer colorectal mai tarziu in viata, conform SANADOR.

Cauzele

Polipoza adenomatoasa familiala este cauzata de o mutatie genetica mostenita de la unul dintre parinti. Cu toate acestea, anumite persoane pot dobandi aceasta mutatie genetica in mod spontan in cursul vietii, ceea ce declanseaza boala.

Factorii de risc

Riscul de a dezvolta polipoza colonica familiala este crescut daca cineva din familia pacientului este deja diagnosticat cu aceasta afectiune (unul dintre parinti, copilul, fratele sau sora).

Simptome

Principalele semne ale bolii includ prezenta a sute sau mii de polipi la nivelul colonului si rectului; de obicei, polipii incep sa apara in adolescenta. sansele de malignizare a polipilor colici si rectali sunt de aproximativ 100% pana la varsta de 40 de ani, conform SANADOR.

stiricalitative