Muscata mea a inflorit puternic dupa ce am aplicat aceste reguli extrem de simple Acum florile mele sunt invidiate de toti vecinii
Pastrarea muscatelor peste iarna este una dintre marile probleme ale celor care iubesc aceste flori – foarte rezistente, de altfel. Este stiut faptul ca muscatele
au cateva nevoi specifice pe timpul sezonului rece, iar daca se respecta o serie de reguli, ele vor ”inverzi” din nou in primavara si vor fi la fel de bogate in flori ca si in anul precedent.
1. Muscatele se pastreaza la temperatura de 10-14°C
La primul semn de racire severa a vremii, chiar daca muscatele sunt, unele dintre ele, inca pline de flori, sacrificati-le florile si puneti ghivecele intr-o incapere luminoasa si cu temperaturi care sa nu ajunga la 0°C pentru cele drepte, in timp ce in cazul celor curgatoare temperatura nu trebuie sa scada sub 5°C.
De asemenea, in incaperea in care de depozitati muscatele temperatura nu trebuie sa depaseasca 10 -14°C. De retinut este faptul ca temperaturile mai joase la care este supusa muscata in timpul iernii favorizeaza inflorirea. Astfel, pastrarea muscatelor se poate face fie in pivnita, fie intr-un garaj bine izolat sau intr-o incapere care nu este incalzita pe timpul iernii.
De precizat este faptul ca muscatele curgatoare sunt mai sensibile decat cele drepte si sub nici o forma acestea nu trebuie depozitate in pivnita. Aceste specii are nevoie de lumina si de un spatiu suficient de aerisit si in timpul iernii.
2. Taiati lastarii verzi
Inainte sa le bagati la adapost este indicat sa taiati lastarii cu flori sau fara, asa cum se face taierea din primavara la vita de vie, numarand cepii si coardele dupa muguri. Taiati ramurile florii la 2-4-6 ochi, nu mai mult, in functie de vigoare. De dorit e sa pastrati doar structura puternica, lemnificata,
pentru ca ramurile firave sau cele verzi, putrezesc sau se usuca peste iarna. In timp ce tufanicile din care au fost selectionate atatea soiuri de crizanteme, dau din pamant, muscatele emit lastari din ochii dorminzi pe care ii lasati pe ramurile puternice. Nu aveti nevoie de nimic altceva decat de curajul necesar pentru a fasona muscatele inainte sa le prinda gerul, scrie magazinuldecase.ro.
3. Nu schimbati pamantul si nu il imbogatiti cu minerale
Daca este necesar puteti face aceasta operatiune primavara cand scoateti muscatele afara. Muscata hiberneaza si tocmai de aceea nu are nevoie de elemente nutritive suplimentare pentru a se hrani. Este importanta sa nu aiba posibilitatea de a se dezvolta in timpul iernii, pentru ca energia consumata se poate resimti primavara la inflorire.
4. Peste iarna, muscatele se uda de 1-2 ori pe luna
Nu udati muscatele peste iarna decat rar, o data sau de doua ori pe luna si nu abundent. Este suficient sa mentii solul suficient de umed, dar fara a permite baltirea apei. Daca planta este udata excesiv, poate aparea un tip de parazit la radacina plantei, cauzand putrezirea radacinii si tulpinii. Muscata nu rezista la temperaturi mai mici de 5°C.