A murit interpreta de muzică populară Dorina Grad
DISCLAIMER: Acest site este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.
Share
Dorina Grad, interpreta cântecului transilvan cu glas îndrăgit de publicul larg, dar și de specialiștii din domeniu, a plecat s-a stins astăzi din viață la doar 62 de ani.
Dorina Grad s-a născut în orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud, dar, mutându-se cu familia la Dej a crescut și copilărit acolo. De mică a îndrăgit cântecul și a început să cânte la Ansamblul “Someșana” al Casei Municipale de Cultură din Dej, ca solistă și dansatoare.
A participat la numeroase festivaluri și concursuri de folclor la Caracal, Slatina, Amara, Sibiu, Reghin, la Festivalul “Maria Tanase”, de la Craiova, unde a obținut premiul II și titlul de laureat.
Primele înregistrări le-a făcut la Radio Târgu Mureș, iar mai apoi și Radio București. Din 1990 a fost solistă profesionistă a Ansamblului “Mureșul” din Târgu Mureș, iar de-a lungul timpului a efectuat numeroase turnee în diferite locuri din țară, dar și din străinătate: Ucraina, Turcia, Ungaria, Italia, Franța, etc. A înregistrat numeroase cântece în Studiourile Radio și la diferite Case de producție muzicală, potrivit dej24.ro.
Interpreta de muzica populara, Dorina Grad s-a nascut în orasul Beclean, judetul Bistrita Nasaud, însa a crescut si copilarit la Dej, judetul Cluj. Cariera artistica si-a început-o la Ansamblul de amatori “Somesana” a Casei Municipale de Cultura din Dej, ca solista si dansatoare.
La început a fost sprijinita de profesorul Tiberiu Morariu. A participat a numeroase festivaluri precum cel de la Caracal, Slatina, Amara, Sibiu, Reghin, dar si Festivalul “Maria Tanase”, unde a obtinut premiul II. Primele înregistrari le-a facut la Radio Tîrgu Mures si Radio Bucuresti.
Obtine în 1993 nota maxima acordata în cadrul emisiunii “Topul Tinerilor Interpreti”. Din 1990 este solista a Ansamblului “Muresul” din Tîrgu Mures, iar de-a lungul timpul a efectuat mai multe turnee în strainatate: Ucraina, Turcia, Ungaria, Italia, Franta. A editat pâna în prezent trei albume personale si unul alaturi de colegele de la ansamblu.
Rep: Dorina Grad, lumea satului naste de multe ori talente nepretuite. Ce talente crezi ca ascunde sufletul taranului român ?
Dorina Grad: Cu toate ca nu am avut privilegiul de a ma fi nascut la tara, cea mai frumoasa parte a copilariei mele am petrecut-o acolo. Toate vacantele de vara si iarna le-am petrecut la Malut, un satuc în care s-a nascut si mama mea, de lânga orasul Beclean, judetul Bistrita Nasaud. Am fost foarte aproape de sufletul taranului român.
Acesta este înzestrat sa stie sa fie om, de a-i respecta si iubi pe cei din jur, de a-si oferi sufletul si ajutorul atunci când e nevoie de el si de a-si cânta toate trairile.