Cum se fac și ce conțin cu adevărat crenvurștii Nu cred că mai mănânc vreodată

DISCLAIMER: Acest site este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.
Amatorii de crenvurști au fost profund tulburați în urma reapariției unui videoclip mai vechi, ce prezenta procesul de preparare al acestora, fenomen ce a devenit viral pe internet.
Videoclipul, inițial difuzat pe Discovery Channel în 2019, a revenit în atenția publicului pe rețelele de socializare.
Secvențele surprinse arată cum crenvurștii sunt fabricați dintr-un amestec de carne de porc, vită și pui, însă, dezvăluirea că această carne nu este proaspătă, ci provine din resturi și subproduse, a stârnit dezgust printre consumatori.
În timp ce unii pasionați au recunoscut că videoclipul le-a stârnit pofta de crenvurști, alții au pierdut complet apetitul după ce au aflat detalii despre procesul de producție.
Această gustare, cu origini în Germania, trece printr-un proces de mărunțire inițială. Carnea tocată este apoi amestecată cu resturi de carne de pui, amidon alimentar, sare și diverse arome.
În compoziție, se adaugă apă și totul este amestecat într-un recipient generos. Producătorii completează cu sirop de porumb și îndulcitori. Pentru a conferi crenvurștilor un aspect suculent, se adaugă din nou apă, iar o altă mașinărie procesează compoziția de carne într-o emulsie fină.
Crenvurștii sunt, de fapt, o tocătură provenită din resturi de carne, tendoane, șoric și slănină, cu un conținut de grăsime care poate ajunge până la 40%. Se adaugă și carne dezosată mecanic sau o tocătură specială numită MDM, ce constă din resturi precum tendoanele.
Consumul excesiv de crenvurști poate duce la creșterea nivelului de colesterol și la îngrășare. În plus, aceștia conțin nitrit și nitrat de sodiu (E250 și E251), care au rolul de a preveni dezvoltarea bacteriei botulinice și de a conferi mezelurilor o culoare rozalie atrăgătoare. Totodată, conțin și monoglutamat de sodiu (E621), un aditiv care intensifică gustul.
Deși par a fi o opțiune dietetică, crenvurștii ascund un adevăr tulburător, fiind bogați în grăsimi și aditivi. Aceștia sunt prezenți frecvent în meniul copiilor, în instituții precum grădinițele sau școlile, dar și acasă. Consumul lor excesiv poate avea consecințe negative asupra sănătății.
Un moment șocant dezvăluit în videoclip este faptul că în doar 35 de secunde se produce un șir întreg de crenvurși, suficient pentru a acoperi un stadion de două ori!
Procesul continuă prin trecerea crenvurștilor printr-un duș de fum lichid, urmat de coacere într-un cuptor. La final, aceștia sunt răciți în apă sărată și pregătiți pentru împachetare.
Reacțiile pe marginea procesului de producție au fost variate printre urmăritori, mulți declarând că nu vor mai consuma niciodată crenvurști sau că acesta este motivul pentru care doresc să adopte o dietă vegană, deși recunosc că au un gust delicios.