Gestul semnificativ al românilor la biserică

Gestul semnificativ al românilor la biserică

Când trecem pe lângă o biserică, fie că suntem în mașină, pe jos sau în mijlocul transportului în comun, suntem martori ai unui gest comun în rândul românilor – închinarea prin făcutul crucii. Dar care este semnificația acestui gest și de ce este atât de răspândit printre credincioșii din România?

Privirile dezaprobatoare ale unora dintre cei prezenți în jurul celor care fac acest gest poate duce la confuzie, dar puțini știu că gestul de a te închina când treci pe lângă o biserică este o exprimare a credinței și o modalitate de a te apropia de Dumnezeu. Așadar, să aruncăm o privire mai atentă asupra semnificației acestui obicei.

Cei care cred în Dumnezeu sunt sfătuiți să facă semnul crucii atunci când trec pe lângă o biserică, când aud clopotele sunând, când se intersectează cu un cortegiu funerar, în timpul furtunilor puternice, când plouă cu grindină sau atunci când se află într-o situație în care se simt pierduți și în întuneric.

În plus, acest gest este recomandat și în momente precum când primești o veste îngrijorătoare, când cineva îți povestește despre nenorocirea cuiva, când te așezi la masă sau te ridici de la masă, când începi o nouă activitate sau pleci într-o călătorie. Lista momentelor în care este indicat să te închini este lungă și variată.

Biserica susține că închinarea în fața unei bisericii este o mărturie a credinței și o afirmare a acesteia. Chiar dacă acest obicei nu este menționat explicit în scripturile religioase, credincioșii îl practică în mod natural, deoarece este firesc să te închini atunci când treci pe lângă Casa lui Dumnezeu.

Însemnarea cu semnul crucii este un obicei creștin vechi, încă din timpurile Sfinților Apostoli. Tertulian, unul dintre părinții Bisericii, menționează în opera sa “De corona” că “La fiecare pas și la fiecare faptă ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci”. Acest obicei s-a transmis de-a lungul secolelor și a rămas o practică comună în rândul credincioșilor.

Crucea este un simbol omniprezent în viața bisericii – se găsește mereu pe vârful turlelor și clopotnițelor bisericilor, îi însoțește pe cei adormiți în cimitire, iar vasele și odăjdiile bisericești sunt decorate cu cruci. Mulți cred că acest simbol puternic are puterea de a alunga diavolii și de a aminti acestor forțe malefice că au fost învinse prin jertfa lui Isus pe cruce.

Sfântul Ioan Damaschin a afirmat că “Crucea este pavăza, arma și semnul de biruință împotriva diavolului”. Biserica consideră că gestul de a-ți face semnul crucii are o forță spirituală și este o armă împotriva răului și a influențelor negative. Astfel, în momentele de ispită sau de luptă interioară, credincioșii recurg la acest gest pentru a-și întări credința și pentru a respinge orice putere a diavolului.

Astfel, obiceiul de a te închina când treci pe lângă o biserică nu este doar o exprimare a credinței, ci și o formă de protecție spirituală. Gestul este unul simplu, dar conține în sine o putere și o semnificație adâncă pentru cei care îl practică. Așadar, nu trebuie să ne lăsăm intimidați de privirile dezaprobatoare ale celorlalți, ci să fim mândri că putem afirma și exprima deschis credința noastră în Dumnezeu.

stiricalitative