Frig Extrem Temperaturile Scad Sub Minus 40 De Grade Celsius. Zonele Din Nordul Europei Afectate.

Frig Extrem Temperaturile Scad Sub Minus 40 De Grade Celsius. Zonele Din Nordul Europei Afectate.

Suedia și alte țări nordice din Europa se confruntă cu unul dintre cele mai grave valuri de frig din această iarnă, cu temperaturi de până la -40 de grade Celsius, care au afectat traficul feroviar și rutier. Între timp, furtuna Henk a provocat miercuri în Marea Britanie sute de alerte de inundaţii, probleme în transporturi şi pene de curent şi a cauzat moartea unui şofer. Şi în nordul Franţei, inundaţiile au dus la pene localizate de electricitate, evacuări şi întreruperi în alimentarea cu apă potabilă.

Un val de frig a cuprins Suedia și Finlanda, temperaturile din nordul Suediei atingând minime record. Norvegia și Danemarca sunt şi ele afectate. Temperaturile din nordul Europei au scăzut sub minus 40 de grade Celsius pentru prima dată după 2021, a anunţat institutul suedez de meteorologie SMHI, transmite agenţia DPA.

Temperaturi de sub minus 40 de grade Celsius în nordul Europei

În unele regiuni din nordul Suediei, cum ar fi oraşul Umea situat în nord-estul ţării, temperaturile au atins cea mai scăzută valoare din ultimii 12 ani, a anunţat marţi SMHI. Toate serviciile de trenuri de pasageri care circulă la nord de Umea au fost suspendate până joi din cauza riscurilor asociate vremii deosebit de rece, a relatat postul public de televiziune SVT.

Potrivit SMHI, un front atmosferic cu presiune ridicată aduce în prezent un aer extrem de rece în nord-estul Suediei şi în nordul Finlandei. În Nikkaluokta, în apropiere de oraşul Kiruna din nordul Suediei, au fost înregistrate temperaturi de până la minus 41,6 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi din Suedia din acest secol au fost înregistrate în februarie 2001, când la Storbo a fost atinsă valoarea de minus 44 de grade Celsius.

Gerul perturbă traficul rutier și feroviar

Temperaturile au scăzut, de asemenea, în ţara vecină, Finlanda, unde temperaturile s-au menţinut la valori cuprinse între minus 20 şi minus 30 de grade Celsius, după cum a anunţat marţi institutul de meteorologie Ilmatieteen laitos.

În unele regiuni din centrul şi nordul Finlandei au fost prognozate temperaturi minime de până la minus 40 de grade Celsius în următoarele zile. Frigul și zăpada au perturbat transportul în întreaga regiune, inclusiv în Norvegia, unde o autostradă importantă din sud a fost închisă și liniile de feribot și-au suspendat operațiunile.

Poliția din Danemarca i-a îndemnat miercuri pe șoferi să evite călătoriile inutile, deoarece vântul și zăpada au lovit părțile de nord și de vest ale țării. Cu toate acestea, sudul ţării se lupta cu inundațiile cauzate de ploile abundente.

Henk, prima furtună a anului din Marea Britanie, face ravagii

Cele mai puternice rafale au fost înregistrate marţi după-amiază pe insula Wight, în sudul Angliei, unde vântul a atins viteze de 150 km/h. Un şofer în vârstă de 50 de ani a murit marţi după ce un copac a căzut pe maşina în care se afla, în vestul Angliei, în Gloucestershire, a anunţat poliţia.

Peste 300 de alerte de inundaţii erau în vigoare miercuri dimineaţă în Anglia şi Ţara Galilor. National Highways, care administrează autostrăzile, a anunţat că circulaţia pe mai multe drumuri importante va fi suspendată din cauza inundaţiilor. „Deoarece sunt aşteptate mai multe ploi în numeroase zone pe parcursul zilei, drumurile vor rămâne închise timp de câteva ore”, a avertizat National Highways.

Mai multe companii feroviare au avertizat că traficul va fi perturbat miercuri. „Din cauza vântului puternic, copacii de pe linie au avariat sau au întârziat trenurile în multe locuri din reţeaua noastră”, a explicat miercuri dimineaţă compania South Western Railway, care a decis să suspende cursele „pentru câteva ore pentru a asigura siguranţa” pasagerilor şi a angajaţilor.

Energy Networks Association (ENA), care colectează date de la toţi furnizorii, a estimat că cel puţin 10.000 de clienţi au rămas fără curent electric, după ce pentru aproximativ 125.000 funcţionarea reţelei a fost restabilită. Compania National Grid a anunţat marţi seară că aproximativ o mie de proprietăţi nu aveau curent electric.

Thameslink a sfătuit pasagerii să nu călătorească, „cu excepţia cazului în care este absolut necesar”, după ce incidente multiple asociate intemperiilor produse au afectat toate rutele. Henk, prima furtună a anului din Marea Britanie şi a opta denumită în ultimele trei luni, se preconizează că se va încheia la sfârşitul acestei săptămâni când, potrivit previziunilor Met Office, va pătrunde o masă de aer mai rece, potrivit EFE.

Regatul Unit, în special Scoţia şi nordul Angliei, au fost deja lovite la sfârşitul lunii decembrie de furtuna Gerrit. Trei bărbaţi au fost descoperiţi ulterior decedaţi după ce au fost surprinşi de ape într-un autovehicul găsit într-un râu din nordul Angliei.

Franţa a cerut ajutorul UE din cauza inundaţiilor

În acest timp, Franţa a cerut sprijin la nivelul Uniunii Europene pentru a primi pompe de capacitate mare. În departamentul Pas-de-Calais (nord-est), unde a fost instituit cel mai înalt nivel de alertă pentru furtună, aproape 600 de pompieri au fost mobilizaţi miercuri, potrivit prefecturii din capitala regională Arras.

După ce ploile torenţiale au dus la ieşirea din matcă a mai multor râuri, peste 200 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele. Un număr de 2.100 de persoane au rămas fără alimentare cu apă potabilă, iar 1.450 de rezidenţi s-au confruntat cu pene de electricitate. Mai multe drumuri au fost închise din cauza inundaţiilor.

Nordul Franţei a fost deja afectat de inundaţii la începutul lunii noiembrie, iar în anumite zone apa nu s-a retras încă şi solul este complet îmbibat.

stiricalitative