Impozit special pentru românii care dețin mașini. Câți bani trebuie să scoată din buzunar de la 1 ianuarie 2024

Impozit special pentru românii care dețin mașini. Câți bani trebuie să scoată din buzunar de la 1 ianuarie 2024

Vești nu tocmai bune vin pentru o parte dintre români. Începând cu data de 1 ianuarie 2024 un impozit special se aplică pentru unii dintre cei care dețin mașini. 

Așadar, aceștia o să fie nevoiți să scoată ceva mai mulți bani din buzunare. Despre ce fel de impozit este vorba?

Printre noile măsuri fiscale prevăzute în Lega 296/2023, un nou impozit și-a făcut apariția și se va aplica din data de 1 ianuarie 2024 pentru anumite bunuri mobile și imobile.

Impozit special pentru românii care dețin mașini

Mai exact, această lege introduce un impozit nou, care se va aplica persoanelor fizice care dețin în proprietate clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă ce depășește suma de 2.500.000 lei, dar și persoanelor fizice sau juridice care dețin autoturisme înregistrate în România cu o valoare de achiziție individuală care depășește 375.000 lei.

Astfel, românii trebuie să știe că impozitul special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare se aplică următoarelor categorii de contribuabili conform prevederilor acestei legi:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, sunt proprietari sau co-proprietari ai clădirilor rezidențiale situate în România, în cazul în care valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei;
  •  persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, iar valoarea de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
  • Impozitul este datorat pentru o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc transferul de proprietate al autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea celor 5 ani de la acea dată, în cazul autoturismelor pentru care transferul de proprietate s-a realizat anterior.
Citește și  E Cel Mai Bătrân Om Din Istoria Omenirii! A Lucrat Până La 122 De Ani Și Are 181 De Ani

De asemenea, românii trebuie să mai știe că acest impozit special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare este calculat în funcție de încadrarea în una dintre situațiile amintite mai sus, după cum urmează:

  • în cazul proprietăților care constau în clădiri rezidențiale, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii, comunicată de către autoritatea fiscală locală prin decizia de impunere, și plafonul de 2.500.000 lei;
  • în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Plata impozitului special

Cei care se încadrează la plata impozitului special au obligația de a calcula și declara impozitul până la data de 30 aprilie sau 31 decembrie, în funcție de tipul bunului impozitat, fie că este vorba de imobile sau autoturisme.

Impozitul special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare se achită către bugetul de stat după cum urmează:

Până la data de 30 aprilie a anului fiscal curent pentru care este datorat, de către contribuabilii care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, sunt proprietari sau co-proprietari ai clădirilor rezidențiale situate în România, în situația în care valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei;

  • până la data de 31 decembrie a anului fiscal curent, de către persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, iar valoarea de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

stiricalitative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *