Ce este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023

Ce este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023

De această sărbătoare se leagă numeroase tradiții și superstiții, de care mulți oameni țin cont și acum. Cu o zi înainte de sărbătoarea propriu-zisă, sunt Moșii de Arhangheli. În această zi sunt pomeniți cei care nu mai sunt printre noi și se împart alimente pentru sufletele lor.

  • Pe 8 noiembrie, este bine să aprinzi o lumânare, pentru a găsi ușor drumul către Rai, în viața de apoi. Potrivit credinței, Arhanghelul Mihail este cel care conduce sufletele către Rai.
  • În Transilvania și Bucovina, de Sfinții Mihail și Gavriil se coace ”turta areților”, adică a berbecilor. Pe 8 noiembrie, se împreunează oile cu berbecii, care până atunci au stat separat. Turta făcută din grâu sau porumb se aruncă în mijlocul lor, iar dacă pică cu fața în sus, vor fi miei mulți și sănătoși anul viitor. Dacă pică cu fața în jos, nu este semn bun.
  • În sâmbăta dinaintea sărbătorii, se fac parastase pentru pomenirea morților. Finii merg la nași și le duc colaci în această zi.
  • Sărbătoarea mai este numită și ”vara Arhanghelilor”. Dacă vremea este frumoasă în această zi, iarna va fi blândă.
  • Credincioșii merg la biserică, unde asistă la slujbă și se roagă. Se spune că rugăciunile lor ajung mai ușor la Dumnezeu, datorită Sfântului Mihail.
  • Anul acesta, sărbătoarea pică într-o zi de miercuri, motiv pentru care este bine să se țină post.
  • Sfântul Mihail este considerat ocrotitorul celor bolnavi. Aceștia sunt îndemnați să se roage la Arhanghel în această zi, pentru sănătate.
Citește și  Actrita Carmen Tanase desfiinteaza toate „pitipoancele”: „Au cioc de rata, bot de rata si arata toate la fel!

Rugăciune către Sfântul Mihail

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.

stiricalitative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *