Ce trebuie să faci de Lăsatul Secului, pentru a te feri de boli, pagube și rele
În unele zone din România, de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului rudele se strângeau la o masă mare, cu mâncare și băutură din belșug. De exemplu, în zona Bărăganului, în ziua de Lăsatul Secului, gospodarii mâncau sarmale și carne friptă, beau țuică și vin nou.
Tradiția mai spune că, de Lăsatul Secului, nu avem voie să dăm bani cu împrumut. Femeile nu au voie să coasă, să spele sau să aibă alte activități în gospodărie, pentru a fi ferite de boli și de rele.
Totodată, de Lăsatul Secului, femeile fac turte de mălai și le dau de pomană pentru morți și vii.
La începutul postului, în satele din Bărăgan, se realizează și ofrande, mai ales, păsărilor cerului. Toate resturile de mâncare și oasele se strâng cu o zi înainte într-o față de masă. În dimineața primei zile de post se aruncă spre răsărit și se rostesc câteva cuvinte.
De Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, femeile ar trebui să spele toate vasele din casă pentru a îndepărta eventualele urme de grăsime. Se face acest lucru, pentru a se asigura că nu se înfruptă cu produse interzise în zilele de post ce vor urma.
Tot atunci, gospodinele ar trebui să pună toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.