Parintele Cleopa Greseala Pe Care Toti Crestinii O Fac In Biserica Nu Mai Sarutati Sfintii Pe

Parintele Cleopa  Greseala Pe Care Toti Crestinii O Fac In Biserica Nu Mai Sarutati Sfintii Pe

Părintele Cleopa este recunoscut ca unul dintre cei mai de seamă duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române. În numeroase ocazii, duhovnicul Ilie Cleopa a fost întrebat ce ar trebui să facă toți credincioșii atunci când pășesc în sfânta biserică.

În lucrarea „Ne vorbește Părintele Cleopa”, Părintele Ilie Cleopa a scris câteva reguli pe care toată lumea ar trebui să le urmeze atunci când merg la biserică în zilele de duminică și în zilele de sărbătoare. “Bărbații în biserică trebuie să stea în partea dreaptă, iar femeile în partea stângă.”

Prima condiție canonică pentru a merge la Sfânta Biserică este să te împaci cu toți. Dacă o mamă merge la biserică sau un tată, să spună: „Iertați-mă, mai copii! Iartă-mă, soție!”

Când mergi la biserică, să aduci un mic dar din casa ta. Măcar o lumânare, măcar un ban, o pâinică, un pahar de vin, ce poți. Prin acest mic dar pe care îl aduci tu la biserică, întreaga ta avere este binecuvântată, pentru că îl dăruiești jertfă lui Dumnezeu.

Este bine să mergi la biserică mai devreme dimineața, astfel încât să poți participa la Evanghelia Învierii și la Slujba de laudă. De asemenea, dacă mergi mai devreme, te poți închina liniștit, fără multă lume în biserică, și poți ocupa locul tău fără să deranjezi slujba.

Bărbații trebuie întotdeauna să stea în partea dreaptă a bisericii, iar femeile în partea stângă. Și în această ordine trebuie să stea în biserică: bărbații bătrâni în față, cei mai tineri în spate, iar între ei, femeile. Și lăsați o cărare între bărbați și femei, pentru cei care vin să se închine și să aducă darul la Sfântul Altar.

Nu vorbiți în biserică, căci este un mare păcat. Dacă este absolut necesar să vorbești, vorbește în șoaptă sau prin semne. „Să nu sărutați sfinții pe față, că este un păcat”.

Dacă mergi la biserică, nu ieși decât după terminarea slujbei. Doar în caz de boală sau de urgență. Dar altfel, nu ieși, căci dacă ieși înainte de sfârșitul Liturghiei, ești ca Iuda, care a părăsit Cina cea de Taină și L-a vândut pe Hristos. Așa spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Citește și  DOLIU în lumea artei! A murit sculptorul Vlad Ciobanu, curatorul taberei de sculptură Brâncușiana

Când te închini la sfintele icoane, nu sărutați sfinții pe față, că este un păcat. Dacă sfântul este pictat în picioare, sărutați picioarele, iar dacă este pictat pe jumătate, sărutați partea de jos.

După ce preotul dă binecuvântare la sfârșitul Sfintei Liturghii, nimeni nu mai are voie să se închine la icoane sau să aducă daruri la altar, căci este un mare păcat. Darurile se dăruiesc la biserică până la binecuvântarea Liturghiei. De atunci, nu mai este permis să te închini la icoane, pentru că deranjezi pe cei care vor să asculte Liturghia.

Credincioșii trebuie să stea în genunchi când se sfințesc Preacuratele Daruri, când se cântă: „Pe Tine Te lăudăm, pe Tine Te binecuvântăm…!”

stiricalitative